Audiologie

Termenul de „audiometrie” se referă la ansamblul metodelor folosite atât pentru măsurarea audiției normale și patologice, cât și pentru diagnosticarea hipoacuziei. 

Audiometria subiectivă

Acumetria instrumentală utilizează diapazonul drept instrument de măsură (512 Hz cel mai des) și permite orientarea către un diagnostic calitativ al hipoacuziei (de transmisie sau neuroenzorială).  

Audiometria tonală liminarăaparatul utilizat în audiometria tonală se numește audiometru, care este un generator electric de frecvențe joase capabil să producă toate frecvențele audibile printr-un mecanism de transformare a undelor electrice produse în unde sonore care sunt auzite de subiecții investigați, pentru determinarea pragurilor de auz. Se folosesc tonuri pure pulsate emise prin intermediul căștilor/osi-vibratorului calibrate corespunzător.

Scopul audiometriei tonale liminare este să determine pragurile auditive în conducere aeriană și osoasă  pentru fiecare ureche în parte, rezultatele fiind notate pe graficul numit audiogramă.

Audiometria vocalăeste o măsură globală a funcției auditive, având sarcina de a evalua inteligibilitatea vorbirii.Oferă informații în ceea ce privește acuitatea și înelegerea vorbirii la niveluri supralimnare și completează informațiile oferite de audiometria tonală, evaluând impactul hipoacuziei. Este foarte utilă în monitorizarea beneficiului protezării auditive/implantării cohleare.

Audiometria comportamentală

Este utilă în cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani. Copilul este învățat să aștepte apariția sunetului iar când acesta este identificat, să răspundă specific prin aruncarea bilelor colorate într-o cutie, prin înșiruirea diverselor forme pe un suport, prin încastrarea figurilor dintr-un joc, etc. 

Audiometria prin întărire vizuală

Este utilizată în cazul opiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani ½. Sunetul este prezentat prin intermediul audiometrului. Când se prezintă sunetul inițial, se aprinde o lumină în cutia difuzorului unde se află o jucărie care se mișcă într-un mod atractiv pentru copil. Copilul este condiționat să privească jucăria concomitant cu prezența sunetului, iar apoi se începe testarea efectivă pentru fiecare frecvență în parte. 

Audiometria în câmp liber se realizează în mod asemănător cu cea convențională, diferența constând în modalitatea de emitere a sunetelor care de această dată se realizează prin intermediul unuia sau a mai multor difuzoare plasate la o distanță corespunzătoare și conform cu standardele impuse. Este foarte utilă în monitorizarea beneficiului implantării cohleare/protezării auditive. 

%d bloggers like this: