Psihologie

Terapia prin joc se referă la o metodă de psihoterapie în care terapeutul folosește fanteziile copilului și semnificațiile simbolice ale jocului său ca mijloc de înțelegere și comunicare cu copilul. Scopul jocului terapeutic este acela de a atenua aspectele comportamentale și emoționale care interferează în mod negativ cu funcționarea normală a copilului. În mod inerent, odată cu realizarea acestui scop, se va obține și ameliorarea comunicării și înțelegerii între copil, familie și mediul în care se află.

Copiii care pot beneficia de terapie prin joc sunt cei cu anxietate, depresie, comportamente agresive, probleme de comportament în mediul școlar sau acasă, dificultăți de învățare, tulburări din spectrul autist, ADHD, boli cornice, tulburări alimentare sau cei supuși violenței domestice, neglijării sau abuzului de orice natură.

Dramaterapia face parte din categoria terapiilor creative, care integrează teoriile și metodele terapeutice cu povestirile, jocul de rol, improvizația, muzica, mișcarea corporală, confecționarea măștilor și alte tehnici preluate din teatru. Rezultatul este un proces activ, care se bazează pe capacitatea clientului de a experimenta, folosind acest mijloc pentru a-și accesa propriile trăiri interioare, emoții și sentimente, obținând o nouă perspectivă  care-i va înlesni abordarea cu succes a situațiilor dificile. 

Persoanele care pot beneficia de dramaterapie sunt atât adulți cât și copii care se confruntă cu traume, dependențe, tulburări emoționale, tulburări de alimentație, anxietate, depresie, dificultăți de învățare, demență, etc.    

În terapia prin joc cât și în dramaterapie abordarea terapeutică poate fi atât individuală cât și de grup.  

Consilierea parentală prin intermediul metodei ”TRIPLE P” – Positive Parenting Program – încurajează părinții să adopte strategii pozitive de parenting. Astfel ei sunt consiliați de către terapeut cum să gestioneze coportamentele nedorite ale copiilor, cum să stabilească împreună o serie de reguli acceptate de comun acord și cum să aibă încredere în ei. Cei care pot apela la acest program și care pot avea rezultate de succes sunt părinți cu copii în vârstă de până la 16 ani.

%d bloggers like this: